Stránky

neděle 27. září 2020

Teorie života po smrti

(Už nějakou dobu starý, lehce depresivní článek :D, tak bacha na to.)


Takových teorií je hodně. Nejznámější z nich zahrnují nebe a peklo, nebo reinkarnaci. Některé staví ještě na bizarnějších základech, například, že celý vesmír je jen výtvorem vaší fantazie a tudíž když zemřete, celý zanikne. Nicméně kromě otázky, co bude, bychom se měli ptát také, proč si myslíme, že to bude.

Protože nejspíš nic nebude. Protože všichni nejspíš jednou zmizíme, naše vědomí se ztratí a my přestaneme existovat. A nic nebude. Ale ono je nemožné si představit, jaké to je neexistovat. Na to náš mozek není stavěný. Zásadně se má svojí neexistenci vyhýbat, proto se většina lidí zcela přirozeně bojí smrti. A proto je neexistence pro nás nepředstavitelná věc. 

Takže vynalézáme teorie. Protože když si neumíme představit, že nic nebude, tak přeci musí něco být. Možná půjdeme do nebe nebo do pekla. Možná se znovu narodíme. Možná dostaneme možnost svůj život žít znovu. Možná budeme sledovat svoji další inkarnaci spolu s těmi předešlými. Možná půjdeme do jiného vesmíru. Možná budeme po světě poletovat jako duch. Cokoliv, hlavně aby tam něco bylo.

Ale reálně nikdo neví. Možná, že tam něco opravdu bude. Možná, že náš mozek si nedokáže představit neexistenci, protože nikdy žádná nebude. Nikdo z nás se to nedozví, dokud se tam nedostane. Takže snad ani nemá smysl lámat si s tím hlavu, dokud jsme naživu. 

Žádné komentáře:

Okomentovat